Romandebutbloggen

Här skriver jag om min väg till romandebut. Jag är ännu inte där men kommer inte ge mig förrän målet är uppnått!

Räkna tecken!

Kategori: Allmänt

En av de bästa grejerna med att skriva råmanus är att man kan räkna tecken igen. Vilken nostalgi :) 
 
Har denna vecka jobbat ena resvägen och skrivit på manus under den andra. Så blir det förhoppningsvis idag också. Har en kurs idag jag känner att jag behöver förbereda inför på tåget in. Näst sista före sommaren, yey! 
 
Det går snabbt fram med manuset här i början ser jag. Skriver simultant på de tio första kapitlen och portionerar ut små brottstycken här och var där de kan tänkas passa. Ett nytt arbetssätt som känns kontrollerbart nu i början men nog blir svårare ju längre man kommer. Fortsätter med det så länge det känns vettigt helt enkelt. 

Inledningar (igen)

Kategori: Allmänt

Är lite fixerad vid inledningar och nu slumpade det sig så att jag just skulle börja läsa på en ny bok samtidigt som jag började skriva på det nya manuset. 
 
Ja, jag skriver på det nya manuset. Det känns helt otroligt, trodde nästan inte att jag skulle komma igång igen. Det går superlångsamt och är mest planering än så länge. Men det rör på sig minsann! 
 
Läser denna nu, först trodde jag kameran på mobilen gått sönder efter att jag tappat den för hundrafemtiofjärde gången. Men nej, texten ser ut så. 
 
 
Helt ok inledning men ingen favorit. Hon inleder med en sida beskrivning av vad någon (”jag”) ser omkring sig i ett klassrum. Första meningarna:
 
”Vid den vänstra bänkraden ligger Dennis, som vanligt iklädd reklam-T-shirt, stormarknadsjeans och oknutna gymnastikskor. Dennis är från Uganda. Han säger att han är sjutton, men han ser ut som en fet tjugofemåring.”
 
Jag ogillar spontant berättarjaget eftersom den beskriver allt på ett så dömande och otrevligt sätt. Men efter första sidan kan jag räkna ut (tror jag i alla fal) vad boken kommer att handla om så då har den väl kanske lyckats med det en inledning ska? Vi får väl se. Jag är inte övertygad om bokens förträfflighet än så länge, blir alltid avtänd av sådana där larviga citat från andra kända författare som hon har på framsidan också (blurb kanske det kallas?) Men skulle antagligen aldrig tveka att trycka det själv om Håkan Nesser av alla fantastiska författare, men även nån annan också såklart, fick för sig att säga några positiva ord om min eventuella bok i en eventuell framtid. 

Suget sätter in

Kategori: Allmänt

Så taggad att börja på nytt manus idag! Det kommer bli barn-/ ungdomsboken. 
 
Var ganska så exakt tre veckor sedan jag skrev på ett manus senast. Känns som längre sen... 
 
Himmlen är knallblå. Det är fint och soligt. Jag måste släpa mig till jobbet. Sitta inne på möten, skicka oändliga strömmar med mail och korrläsa avtal. Bra skrivmotivator. Tänk att ha kunnat sitta och skriva roman i ett skuggigt hörn av världen istället.
 
 
Ingen måndagsrefusering igår heller. Men förlagen har väl supermycket i maj som alla andra. Gissar att de kommer igång igen mellan midsommar och semestern, rensningsveckorna. Förhoppningsvis vill de skriva kontrakt då så vi kan sätta igång på allvar efter semestrarna. Det vore nåt det!