Romandebutbloggen

Här skriver jag om min väg till romandebut och livet därefter! Debuten kom år 2021 med kriminalromanen Dödsrensaren, skriven tillsammans med maken Jonas Dahlberg. Nästa kriminalroman av oss släpps juni 2024!

Redigeringsrunda 2 ...

Kategori: Allmänt, Inledning, Ljudbok, Parhästen, Redigera, Respons, Roman, att skriva, dagbok, dramaturgi, vi som skriver

Nu vet vi med besked vad vi har att jobba med manusmässigt de närmaste veckorna. Det var med blandade känslor vi öppnade manusdokumentet igen i helgen. Såklart roligt med ytterligare ett steg mot utgivning. Men samtidigt - nervöst. Kommer vi kunna fixa det så det blir bättre?

På plussidan var verkligen att förläggaren tyckte de ändringar vi gjort var bra. Vilket ger hopp åt att vi ska lyckas få till det även denna gång, Vi fick faktiskt inte bakläxa på en endaste grej vi ändrat så det var en otrolig lättnad. 

Nu har vi alltså nya frågor att jobba med. Och en riktig darling att döda. 

I ljudformatet är just inledningen superviktig, man har några få dyrbara minuter på sig att fånga lyssnaren innan den beslutar sig för att fortsätta lyssna eller klicka sig vidare till något annat. Så inledningen behöver vara betydligt snabbare än i en fysisk bok. Särskilt om man är debutant och därmed en ren chansning att testa. 

Min favorit i manuset är inledningsmeningen som är så otroligt bra. Hela första kapitlet älskar jag. Vilket antagligen har fördunklat sinnet vad gäller inledningen. Första kapitlet sätter i och för sig en viktig relation mellan två centrala karaktärer men - det visar inte på vad som kommer vara historiens mest centrala gåta. Och det vill man då gärna att det gör särskilt som det är en kriminalroman (eller snarare precis just därför).

Första kapitlet ska alltså bort, andra kapitlet blir det nya första kapitlet. Snyft snyft men vi kan inte annat än att hålla med om att det blir bättre så. 

I övrigt behöver vi göra lite andra omstuvningar för att få ännu bättre flöde och tydlighet i skeendet. Vi hade också lämnat en tråd öppen på slutet (flera trådar i och för sig men bara en som blev för stor att hålla på till nästa bok) som vi bestämt att vi ska avsluta så den får sin upplösning redan i denna bok.

Blir lite småplock också, exempelvis vissa kapitelinledningar som kan snabbas på etc. Men på det stora hela inga jättestora grejer. 

Den enda bild jag lyckades knäppa var från vår knäpptysta och stela väntan i receptionen.

(null)

Det ska nog gå bra det här, nästa helg kavlar vi upp armarna!