Romandebutbloggen

Här skriver jag om min väg till romandebut. Jag är ännu inte där men kommer inte ge mig förrän målet är uppnått!

Yrvaken

Kategori: Allmänt

Yrvaken efter helgen som kändes smått hysterisk. Men älskar att ställa om klockan åt det här hållet, tänk om man fick en timme extra varje vecka!

Idag utforskar jag appen wattpad där man kan läsa och bli läst! Återkommer när jag har bildat mig en uppfattning, kanske någon av er har erfarenhet av detta?

Ensam med barnen några dagar så förväntningarna på att hinna skriva ligger lågt för tillfället...

Tre akter & Summering av veckan

Kategori: Allmänt, Fine crime, Roman, att skriva, chic lit, dagbok, vi som skriver

Igår vilade jag ögonen från skärmarna förutom min heliga skrivtid på tåget. Lyssnade på podd och satt på heldagsmöte där jag antecknade på papper istället för direkt i datorn. Mycket skönt! Fick tillfälle att testa en ny podd då också om barn- och ungdomslitteratur, "bladen brinner". Den var mysig och inspirerande också tycker jag och kan rekommenderas. 
 
Anna Fredriksson talade sig varm om treaktsmodellen i podden "skriv en bestseller - eller en annan bok". Enligt henne är det den bästa metoden att skapa känslor och fängsla mottagaren. Den påminner enligt henne om livet självt. Hon beskriver den ungefär så här:
 
Akt 1= starta med "pistolskott", något  som huvudpersonen måste agera på. Etablera sedan mål & hinder för huvudkaraktärer, alltså en grundkonflikt.
Akt 2 = huvudperson arbetar mot målet, mötet fiender & hinder. Ta in relationer och fördjupa motivationen. Problemen eskalerar. "Lägsta punkten" kommer i slutet av akt 2.
Akt 3 =  Något händer som ger ny kraft, motivation & moralisk styrka. Det intensifieras, konflikten kommer upp i ljuset, huvudpersonen får användning av det den lärt sig. 
 
Fem skrivpass denna vecka, ca 10 000 tecken. Det gör mig extra nöjd eftersom motivationen inte varit på topp. Nästa vecka blir det dock en lite dipp eftersom maken reser bort så jag måste sköta allt med hämtning och lämning några dagar. Så extra härligt att ha en bra vecka i ryggen! 

Trötta ögon

Kategori: Allmänt

Hur mycket kan man titta på dessa skärmar utan att ögonen får skador/överansträngs? Tror att jag har tagit över en av min mormors stora rädslor inför ålderdomen. Att förlora synen. Hennes absoluta favoritintresse var att läsa. Och jag tycker mina ögon blir allt tröttare trots min unga ålder (37 år). Jobbar större delen av dagarna framför datorn och skriver romanmanus på en lap top utöver det. Surfar på bloggar, kollar recept på mobilen, ja det blir mycket skärmtid för ögonen.

Ska försöka luska reda på om det finns någon forskning på området. Arbetsmiljöverkets regler för arbete vid bildskärmar gäller alla som arbetar mer än 1 timme om dagen vid skärm. Så ligger ju extremt långt över det i alla fall...