Romandebutbloggen

Här skriver jag om min väg till romandebut. Jag är ännu inte där men kommer inte ge mig förrän målet är uppnått!

Sista chansen på september

Kategori: Allmänt, Deckare, Fine crime, Inspiration, Roman, att skriva, dagbok, vi som skriver

Så var det sista skrivpassen för september idag då. Fortsätter planera kapitlen framåt även idag så har jag kapitel utstakade så det räcker till oktober och säkert november också sen. Efter dem är jag nästan vid mitten och får börja ladda för slutet. 
 
Läste ett inlägg på en annan blogg (nastasida.bloggspot.se) om genres och funderade över vilken genre den här boken tillhör och så kom begreppet "fine crime" till mig. Men vet ju tyvärr inte vad det är och det är nog ingen etablerad genre vad det verkar. Så nu försöker jag hitta nåt att läsa om begreppet vilket inte är helt lätt, verkar finnas nån sorts Facebook sida. Får se om jag kommer fram till nåt framöver. 
 
Tror det här är liljor som vi fick i helgen men de får stå ute eftersom vi inte klarar av den starka doften riktigt. De ser inte ut att misstycka direkt :) Så fina. 
 

Slutet börjar i mitten

Kategori: Allmänt, Deckare, Fine crime, Inspiration, Roman, att skriva, dagbok, vi som skriver

För några veckor sedan, någon gång i augusti tror jag att det var, satte jag mig och skrev en inledande översikt över de första ca 10 kapitlen i manuset. Det som jag tänkte mig vara inledningen där ramen skulle sättas. Och när jag skulle börja skriva imorse insåg jag att allt är skrivet. Det finns ingen plan för fortsättningen, vad som är nästa kapitel, nästa tråd att nysta i, nästa fokus.

Så det blev till att plocka upp min älskade Excel-fil och börja spåna på upplägg för "mitten" av historien. Och när jag gjort det är det bara slutet kvar. Nu känns det som att det går i ett rasande tempo helt plötsligt. Är ju verkligen svårt att få med alla trådar i ett enda litet manus, man måste sålla som sjutton i orden, meningarna, styckena och kapitlen. Fastnade så djupt i arbetet att jag glömde gå av bussen och hamnade helt snett. Kanske spelade de igenimmade fönstren en liten roll också? Hursomhelst älskar jag att komma in i den där skrivartrancen!

På min nya favoritpodd "skriv en bestseller eller en annan bok" så talade Kristina Ohlsson om att slutet börjar i mitten. Och jag kände bara "Yes!", exakt vad jag funderat över och behövde höra. Alltså när ska man sluta lägga ut nya trådar, börja samla ihop historien och ladda för Grand finale. Och att göra det i mitten som hon föreslog känns helt rätt för mig.

Så nu har jag ca 10 - 15 kapitel till på mig att bygga upp storyn och sedan ska den nystas upp. Så spännande att se hur det går, jag har en vag aning om var det hela ska sluta men det kan lika gärna ta en helt annan vändning. Vem vet.

Som grädde på moset har en ny säsong av min favoritserie kommit på Netflix, modern family. Bästa underhållningen att slappa till efter en intensiv dag.

För att nyansera inlägget så brottas jag annars med problem på jobbet och vissa relationsdraman som kommer med småbarnsåren. Att fly in i skrivandet ibland blir då extra skönt, kanske skriver man bättre de dagar man har ett större behov av verklighetsflykt? 

Men vilken vacker morgon! 

 

Marknadsföring/dold reklam i bloggar

Kategori: Allmänt, Inspiration, att skriva, vi som skriver

Tänkte bara tipsa eventuella bloggare som läser detta om konsumentombudsmannens vägledning om dold reklam och vilseledande marknadsföring i bloggar som jag tycker är bra och rätt tydlig. Kolla in den här.
 
 
Det är lätt att gå vilse i det enkla bloggformatet och den frihet man är van att ha när man uttrycker sig så kan vara bra att påminna sig om det ansvar som följer ibland också. Om man exempelvis får en bok av en annan författare för att läsa och sedan marknadsföra den/uttala sig om den via sin blogg så skulle marknadsföringslagen och de krav som ställs där kunna bli aktuella att ta hänsyn till.   
 
Var visst någon bloggare som blev stämd av Konsumentombudsmannen nu för att få fram ett vägledande avgörande på området och förtydliga vilka regler som gäller.