Romandebutbloggen

Här skriver jag om min väg till romandebut. Jag är ännu inte där men kommer inte ge mig förrän målet är uppnått!

Nutidsrealism

Kategori: Allmänt

Det här genrebegreppet hade jag inte snappat upp tidigare. Men hittade det på ett förlags hemsida när jag rekade inför förlagsinskicken av deckaren. Och det passar perfekt på båda mina romaner. Så det ska anammas vid nästa utskick för relationsromanen är tanken. 
 
Höll på att somna när jag läste igår, är nog ett bra tecken att texten rullar på utan för stora aggressioner/irritationsmoment. Tror jag hinner klart i veckan. Ligger på sid 109 av 319 nu...

Redigeringspass No 11 578

Kategori: Allmänt

Det var känslan när jag satte mig med relationsmanuset igår. Med Drama Queen känslor som dessa hade jag väntat mig ett lite crazy pass men det blev istället rekordlite ändringar. Oklart om det berodde på att manuset var så himla bra (vilket inte var känslan) eller för att det var en trött måndag... 
 
Det mest dramatiska som hände var att jag tog bort det helt sjukt fula ordet hårranden (ja ni läste troligen rätt!) och satte dit ”randen av hår” istället. 
 
Nu vill jag bara igenom så jag kan skicka ut det. Hinner jag det under veckan?? Ska göra mitt yttersta!!
 
Igår jobbade jag kväll genom att delta på höstmöte för ”föreningen med långa namnet” som vi kallar den (riktigt namn är svenska föreningen för entreprenad- och konsulträtt).
 
(I hörlurarna julmusik såklart, förlagspodden lyssnade jag igenom på morgonens promenader till/från tåg och i väntan på bussen)
 
En angenäm föraning av mitt nya jobb from. januari som kommer vara underbart extrovert till skillnad från jobbet jag har idag som i stort sett bara gått ut på att sitta inne på kontoret och backa upp de andra som är ute i verkligheten. Ska bli så skönt att få komma ut och köra själv (igen, mitt förra jobb hade en hel del sånt också)! Från mitten av januari jobbar jag på en branschorganisation inom byggbranschen och ansvarar för de juridiska frågorna. Riktigt häftigt att få det förtroendet! Hoppas på lite sikt få möjlighet att skriva fackböcker inom området i samband med den tjänsten, vi får väl se hur det blir med det...  

Första kapitlet - vad ska med?

Kategori: Allmänt, Inledning, att skriva, dagbok, dramaturgi

Jaha, blev till att rannsaka det första kapitlet i relationsromanen, igen. Började i fredags och fortsatte peta lite, små stunder under helgen. 
 
En sak som då slog mig, eftersom jag tidigare fått tips om att se över dramaturgin, var att huvudkonflikten inte presenteras redan i första kapitlet utan endast en av bikonflikterna. Att jag drog den slutsatsen just denna redigeringsomgång var säkert podden Skrivdrömmars förtjänst eftersom de har haft två långa avsnitt på temat huvud- respektive bikonflikter här nu senast. Så det tackar jag för. Hoppas på en tydligare inledning och därmed också dramaturgi med detta upplägg. Första kapitlet innehåller därmed huvudkaraktär, en viktig bikaraktär, miljön där historien utspelar sig, huvudkonflikten, en viktig sidokonflikter och en oviktig sidokonflikt. Men alltså bara små hintar om vari konflikterna består/kommer att bestå. Känner mig riktigt nöjd. 
 
Har försökt googla vad första kapitlet bör innehålla men hittar ingenting...
 
Sen var jag också handlingskraftig i helgen på så sätt att jag städade osedvanligt mycket och dessutom ställde iordning utemöblerna och täckte över dem inför vintern samt körde ett lass med gammalt skräp till ÅVC. Puh, nu ska jag förhoppningsvis kunna vila mig i form till julpyntningen den första adventshelgen.