Romandebutbloggen

Här skriver jag om min väg till romandebut. Jag är ännu inte där men kommer inte ge mig förrän målet är uppnått!

Fredag?!

Kategori: Allmänt

Hur kan det redan vara fredag?! Omöjligt. Två veckor kvar till semestern. Två veckor kvar att redigera alla inlämningar på kursen. Sedan blir det skrivpaus och det enda jag ska göra är att ge respons på de andras texter. Och gå igenom den respons jag själv får. Så ser faktiskt fram mot dessa två veckor av den anledningen.
 
Igår gick metoden från att jobba med karaktärerna till kaosredigering. Dvs hoppa runt och fixa det som jag kommer på och som poppar upp i huvudet. Känns bra just nu att inte vara så strukturerad. 
 
I helgen blir det Skansen för hela slanten. Ena dottern kommer vara med och showa på barnens allsång hela juli så kommer känna oss som hemma där sen :) 
 
Hoppas på en lugn och positiv dag på jobbet! 

Redigeringsträsket

Kategori: Allmänt

Fortsätter trampa omkring i redigeringsträsket. Har börjat vänja mig vid detta nya nu och taggat ner lite. Det kommer ta tid men redigera är superkul så det har jag inget emot. Att skriva behöver få ta sin tid. Vilket känns rätt så bra just nu. Ingen brådska för min del.
 
Lägger in någon mening här, någon mening där som framförallt förstärker karaktärerna. Små ledtrådar om vilka de är och varför. Tror det kan lyfta texten och knyta ihop allt lite mer. Nu kan man ju direkt följa upp det nya man lägger in. Så säger de något i kapitel två kan kah direkt gå in och lägga något i kapitel tjugo som knyter an till det. Vilket inte går när man skriver råmanus och ännu inte har något kapitel tjugo överhuvudtaget.
 
När det gäller responsen från skrivkursarna så är det mycket smågrejer som är lätt att fixa till vilket lyfter texten. Men kommer ju även kommentarer på större grejer, som att byta namn på någon karaktär (lätt i praktiken men så svårt i mitt huvud att byta namn på någon, känns nästan omöjligt!), lägga in fler man kan misstänka för brottet i början osv. Då händer detta i mig;
1 vilken bra idé, det måste jag genast göra!
2 men vänta, hur ska jag göra det och blir det bra?
3 läser partiet en gång till och tycker det är bra som det är
4 blir nervös för att beslut 3 är fattat på lättja istället för textens bästa, det är ju så otroligt mycket enklare att lämna det som det är. Och kanske är det verkligen bra som det är? Det är jag ju den som bäst kan bedöma då helheten finns i mitt huvud och de andra bara läst brottstycken. Hur vet jag vad som är vad? 
 
Har inte hållt koll på statistiken nu när jag redigerat eftersom det är svårt att mäta redigeringsarbete i siffror. Men 9 000 nya tecken har det blivit senaste månaden i alla fall. Tidigare har jag fått lägga till otroligt mycket i redigeringen men så är det inte denna gång. Än. Antagligen för att jag skriver planerat och strukturerat...

Allsång och karaktärer

Kategori: Allmänt, Redigera, Skrivkurs, att skriva, dagbok

Igår blev det allsångspremier i ordets rätta bemärkelse. Är ett stort fan men det är första gången jag faktiskt varit där. Brukar nöja mig med tv-versionen annars men nu hade den delen av familjen som har sommarlov (alla utom jag) bokat in detta så då var det bara att haka på! Tanken om att det vore ett bra mål för en terrorattack slog mig dock men fick stå tillbaka. 
 
Mysfaktorn var total! Så familjärt och mysigt. Värsta feel good-kvällen! Ser ni Ledin i vit skjorta där framme på scenen?! Inte? Till vänster med gitarren?
 
 
Annars så tampas jag med sviterna efter all respons och hur den ska hanteras. Så himla mycket bra tankar och input. Nu gäller det att fundera, sålla, fundera igen, tänka till, kanske tänka om i vissa delar. Efter denna kurs kommer jag ha att göra ett bra tag framöver, hinner verkligen inte bearbeta allteftersom så som jag tänkt. Det är alldeles för mycket.
 
Men det har verkligen blivit en riktig brakstart på redigeringen som jag verkligen behövde hjälp på vägen med så trots att det bara gått två veckor så har jag fått ut det viktigaste redan. Nu är det bara bonus resten! 
 
När det gäller karaktärer så har det blivit tydligt att det finns inga genvägar. De bifigurer som jag själv inte haft så bra koll på utan nu i efterhand kan se att de kanske mest  hastats förbi har jag direkt fått frågor på. Vilka är dem, varför beter de sig så osv. Sådant som läsaren vill kunna bottna och förstå, åtminstone längre fram i texten. 
 
Så nu har jag tagit fram excelbladen där jag har mina karaktärer nertecknade. Börjat fylla i luckor, fundera över vad som ska framgå uttryckligen respektive underförstått. Vad som är bakgrundsinformation för min egen skull som inte behöver framgå alls. Kommer ge så mycket till texten sedan när det fallit på plats tror jag. Hoppas mycket på detta!