Romandebutbloggen

Här skriver jag om min väg till romandebut. Jag är ännu inte där men kommer inte ge mig förrän målet är uppnått!

Varierande miljöer

Kategori: Allmänt, Roman, att skriva, dagbok, vi som skriver

Blev så glad igår när jag satt och bläddrade i manuset på bussen och insåg att det sista kapitlet jag skrev inte var riktigt slut. Så fick jag en anledning att skriva istället för att planera som inte gått så bra denna vecka. Fick in 2000 tecken trots hämtning/lämning och stressig jobbdag. 
 
Annars har jag filosoferat lite kring hur pass varierande miljöer jag har i manuset och vad som är en "lagom" omväxling. Räknade att dessa 29 000 ord utspelar sig på 11 olika platser varav två är frekvent återkommande och övriga med en eller ett fåtal gånger. Försöker känna in hur stor variation jag ska ha, så att det varken blir för "hattigt" eller tjatigt. En av många avvägningar som blir så mycket tydligare när man skriver såhär planerat & strukturerat som jag gör nu. 
 
Blev inspirerad när jag såg hur man skrev filmmanus så i varje nytt kapitel lägger jag in en rubrik med vad scenen leder till (exempelvis A upptäcker att B:s alibi inte håller), vilka karaktärer som är med i kapitlet, var de befinner sig och tid på dygnet. Superbra för att få en översikt om personer, miljöer och intriger. 
 
 

Barnfix

Kategori: Allmänt, Roman, att skriva, dagbok, vi som skriver

Idag blir det barnfix för mig med hämtning & lämning så inte mycket tid över till att skriva. Men är ju ändå inne i en planeringsfas så det gör inte så mycket ändå. Tänka kan man alltid :) 
 
Nu längtar jag rätt rejält till semester. Även om sommarsemestern inte känns särskilt avlägsen i sinnet så är kroppen trött. Och vardagen känns sådär tung som den gör efter nästan en hel termin, och känslan vad hände med det här halvåret!? infinner sig.
 
Märker att jag har börjat engagera mig i massa saker igen, privat (=barnrelaterat) och på jobbet. Önskar att jag bara kunde ligga lite lågt ibland och flyta med. Men det verkar helt enkelt inte vara min grej för jag är en ja-sägare av rang. Att säga nej till saker är en av mitt livs största utmaningar och något jag försöker lära ungarna redan nu, för det är viktigt att kunna för att orka och inte minst för att göra bra prioriteringar i livet. Nej, nej, nej. Så lätt men ändå så svårt när man väl står där och hör sig själv spontansvara "Ja!" och känna bara att Yes, nu kör vi, det här blir kul! 
 
Igår bläddrade jag bakåt i manus för att minnas vad som hänt tidigare, passade på att rätta till några smågrejer jag hittade när jag ändå höll på. Mysigt. Kravlöst. Meditativt. 

Fortsatt funderande

Kategori: Allmänt, Roman, att skriva, dagbok, vi som skriver

Jaha, jag fortsätter att fundera över fortsättningen på historien idag och som det känns nu resten av veckan. Har inte direkt kommit någon vart... 
 
I helgen var vi en halvdag på stockholm internationell horse show. Ett riktigt mastodontevent med julmarknad, en stor julpysselhörna för barnen med vad det verkade ett aldrig sinande lager av rött, grönt, glitter och guld, utställningar av allt möjligt inklusive djur som hundar, ormar och kameler, utöver hästar såklart. På det sedan en 2 1/2 timmes show med jag vet inte hur många hästar men det var mååååånga och lyckades fånga till och med en helt hästointresserad som jag själv. Hopptävlingar av olika slag, prins Carl Philip som delade ut priset i en av dem, kosacker, dressyr, nån fransman med massa lösa hästar som han interagerade med, julparad, ponnytrav, ja minns inte ens hälften. Barnens farmor hade ett vackert nummer med en vit dressyrhäst.
 
Några hundar hade de klämt in i ett agility-race där ett lag med dressyrprofiler tävlade med hundarna mot ett lag hopprofiler varav, Malin Baryard var en. Riktigt imponerande dag faktiskt, och jag är som sagt inte ens hästintresserad, är man det så måste det ju vara rena himmelriket att gå på ett sånt här event. Jag somnade som en stock när jag la barnen vid nio sen :/