Romandebutbloggen

Här skriver jag om min väg till romandebut. Jag är ännu inte där men kommer inte ge mig förrän målet är uppnått!

Host, host...

Kategori: Allmänt

Jösses, dålig tajming på denna semester. Just idag är det någon sorts karavanevent för amerikanska 50- och 60-talsbilar. Folk utefter alla vägar och bilar som pruttar runt och avger sjuka mängder avgaser. Hela dagen har de kört i karavan utefter vägarna. Vissa var väl i och för sig lite coola men inte riktigt den lugna idyll vi hade hoppats på... 
 
 
 

Resepaus

Kategori: Allmänt

Tog en lite spontan semesterdag idag (vilket innebar att jag jobbade 11 timmar igår för att hinna rensa undan men det är en annan fråga...).
 
Gårdagens konmunaltrafikresor gick åt till att planera och fixa lite inför denna lilla tripp vi snart åker på. Min mamma fyller nämligen jämnt nu i juli så vi drar iväg vår familj (minus hunden som får vara hos svärföräldrarna, eftersom många på min sida av släkten ogillar hundar alt. är allergiska så är han svår att ha med i dem sammanhangen), mina tre brorsor och deras familjer samt såklart mamma & pappa också. Totalt femton personer så det blir rätt röjigt men kul. Och vi ska till Tällberg som vi varit i några gånger tidigare och som uppskattas mycket av mamma. 
 
Så nu drar vi så snart vi kan, barnen är övertaggade på att resa bort och särskilt att bo på hotell så de ville helst gå direkt ut sängen i bilen och dra på en gång. Själv hoppas jag hinna ta det lite lugnt innan det är dags att sätta sig. 
 
Tror inte datorn får följa med denna gång men har inte bestämt mig än. Den eviga frågan... 
 
Men är sugen på nästa vecka som ser lugn ut, ta i trä. Har stora förhoppningar att få klart åtminstone det ena synopsiset (?) då och kanske göra några utskick. 

Synopsis till förlag

Kategori: Allmänt

Here we go again!
 
Att skriva synopsis till förlag är ju något helt annat än att skriva ett åt sig själv som en del av skrivprocessen bara. Har googlat runt en hel del och det finns förvånansvärt lite skrivet om ämnet. Finns hur många sidor som helst om följebrev och synopsis för sin egen skull. Men de här säljsynopsisarna skrivs det knappt om alls. Kanske är det en relativt ny företeelse och det har med det att göra, vad vet jag. 
 
Utifrån de små halmstrån jag lyckats rota fram så har jag i alla fall som mål att mina synopsis ska bli ca två A4 sidor långa. Innehålla huvudkonflikt, några centrala sidokonflikter och en beskrivning av de viktigaste karaktärerna. That’s it.
 
Började med synopsis på deckaren igår och det är väldigt nyttigt kan jag säga. Dels blir jag så sugen på att ge ut boken för den är ju så bra inser jag när jag sitter. Dels kommer jag på potentiella förbättringsområden. Vissa saker reagerar jag på och undrar varför jag valt just den lösningen. Svaret i de fallen är att jag körde på och så blev det så utan någon särskild tanke bakom. Men sånt kan ju ändras i kommande redigeringsrundor, vi får väl se. Plockar upp det på att-göra-listan i min privata synopsis/sammanställningaexcel i alla fall. 
 
Men frågan jag ställer mig är varför jag inte gjort detta tidigare. Blir rätt många ytterligare förlag och agenter man kan skicka till om man har ett synopsis, det är roligt och det är nyttigt. Men jag har väl inte varit uppgiften mogen helt enkelt. Bättre sent än aldrig får man väl säga.