Romandebutbloggen

Här skriver jag om min väg till romandebut och livet därefter! Debuten kom år 2021 med kriminalromanen Dödsrensaren, skriven tillsammans med maken Jonas Dahlberg. Nästa kriminalroman av oss släpps juni 2024!

Året som gått!

Kategori: Allmänt, Att ha ett företag, Deckare, Fackboken, Ljudbok, Marknadsföring, Parhäst no 2, Parhästen, Redigera, Releasemingel, Roman, Utgivning, att skriva, dagbok, vi som skriver

Nyårsafton igen!

Jag har alltid varit svag för årskrönikor och nostalgiska tillbakablickar och i år är inget undantag. 

Året då sju års smågalet harvande med olika romanmanus gav resultat. Året då man gick från verklighetsfrånvänd författarwannabe till utgiven romanförfattare. Året då allt hände. 

Ägnade gårdagskvällen åt att kolla tillbaka på bloggen och fick fram denna sammanfattning:

Januari:
Vi skickade ut parhästen till några förlag och fick genast napp på Tiden förlag! Hann ha ett första (digitalt) möte med förlaget också. Jobbade på mitt barnboksmanus. Fackboken blev en bästsäljare hos förlaget. Vi byggde en vägg till vårt nya sovrum som sannerligen gett huset ett lyft! 

Februari:
En hel del förlagskontakter och förlagsavtal för parhästen på plats! Jobb med manuset, titeln och diskussioner om omslaget.

Mars:
Vi började staka ut vägen så smått för uppföljaren till parhästen och skrev de första kapitlen. (Den kom till genom att vi kombinerade en manuside jag gått och funderat på med en Jonas gått och funderat på och slog helt sonika ihop dem.) Fick förläggarens mer detaljerade återkoppling på parhästen och började jobba med den.

April:
Startade våra gemensamma Instagram- & mailkonton för att vara beredda i god tid inför släppet. Tokredigerade i parhästen.

Maj:
Lämnade in ny manusversion till förlaget. Författarfotografering. Omslaget blev klart. Jag fick relativt matig feed back på min deckare av en agent. Vår favoritinläsare tackade ja till uppdraget att läsa in boken. Vi fick feed back på nya manusversionen av förläggaren. 

Juni: 
Vi bytte namn på en av våra huvudpersoner. Redigerade igen och skickade en ny manusversion, denna gång till redaktören. Jag jobbade lite med mitt egna deckarmanus.

Juli:
Arbetade med baksidestexten. Skrev på parhäst no 2. En idé för fackbok nummer två poppar upp. En idé för parhäst no 3 kom på tal. Vi fick återkopppling från redaktören som vi började arbeta med.

Augusti:
Mer jobb med baksidestexten. Skrev författarporträtten. Gjorde en hemsida till oss.  Redigerade manus med anledning av redaktörens kommentarer. Jobb med parhäst no 2. Vi startade vårt bolag.

September:
Vårt bolag blev registrerat av Bolagsverket. Möte med banken. Sista återkopplingen från redaktören. Sista redigeringen i parhästen. Ever (!) Korrekturrunda. Avstämning med fackboksförlaget om vår idé till fackbok nummer 2.

Oktober:
Skrev på parhäst no 2. Fick releasedatum för parhästen! Lanserade hemsidan och "kom ut" som författare på facebook till mångas förvåning (har varit en rätt dold hobby för de flesta). Planerade releasefesten. Registrerade vårt företag för import (ja, det blev lite krångel med visitkorten jag beställt för boken). Planerade upp fackbok nummer två på kapitelnivå och började skriva lite. 

November:
Release för parhästen! Fick höra inläsningen för första gången. Och lite jobb med parhäst no 2. 

December:
Drömmigt julmingel på förlaget. Jobb med parhäst no 2 (gjorde klart mina utestående punkter igår kväll så nu är manuset så rent som möjligt inför arbetet med kommande kapitel!) och fackbok nummer 2. Förlagskontakter för att styra upp de fortsatta samarbetena inför kommande år.

Jösses, vilket år! Nu firar vi av det och blickar mot nästa med ett brett leende! 

(null)


Kvällens asiatiska buffémiddag kommer ta sin lilla tid att få till, dags att hugga tag.

Tack för att ni följt mig och mitt skrivande här på bloggen under året! ⭐️