Romandebutbloggen

Här skriver jag om min väg till romandebut. Jag är ännu inte där men kommer inte ge mig förrän målet är uppnått!

Varierande miljöer

Kategori: Allmänt, Roman, att skriva, dagbok, vi som skriver

Blev så glad igår när jag satt och bläddrade i manuset på bussen och insåg att det sista kapitlet jag skrev inte var riktigt slut. Så fick jag en anledning att skriva istället för att planera som inte gått så bra denna vecka. Fick in 2000 tecken trots hämtning/lämning och stressig jobbdag. 
 
Annars har jag filosoferat lite kring hur pass varierande miljöer jag har i manuset och vad som är en "lagom" omväxling. Räknade att dessa 29 000 ord utspelar sig på 11 olika platser varav två är frekvent återkommande och övriga med en eller ett fåtal gånger. Försöker känna in hur stor variation jag ska ha, så att det varken blir för "hattigt" eller tjatigt. En av många avvägningar som blir så mycket tydligare när man skriver såhär planerat & strukturerat som jag gör nu. 
 
Blev inspirerad när jag såg hur man skrev filmmanus så i varje nytt kapitel lägger jag in en rubrik med vad scenen leder till (exempelvis A upptäcker att B:s alibi inte håller), vilka karaktärer som är med i kapitlet, var de befinner sig och tid på dygnet. Superbra för att få en översikt om personer, miljöer och intriger.