Romandebutbloggen

Här skriver jag om min väg till romandebut och livet därefter! Debuten kom år 2021 med kriminalromanen Dödsrensaren, skriven tillsammans med maken Jonas Dahlberg. Nästa kriminalroman av oss släpps juni 2024!

The bestseller code

Kategori: Allmänt, Inspiration, att skriva

Här kopierar jag in mina anteckningar från boken The bestseller code. Kanske kan ge lite inspiration inför den stundande skrivvåren!

Författarna till boken arbetar alltså med ett datorprogram som hittar gemensamma nämnare bland bästsäljande böcker respektive icke bästsäljande böcker. Typ så, skummade de här datorprogramsdelarna lite för tyckte inte just dem var så intressanta. Men därutöver var det ju rätt intressanta och framförallt inspirerande resultat som de redovisade. Så här kommer mina anteckningar.
 
350 sidor är det sidantal som ger bäst utslag på bestsellerchansskalan.
 
Deckare & romance är de mest lukrativa genre
 
Sex säljer inte till den stora massan, har bara en mycket begränsad läsekrets (50 shades har inte just sexet som något av de största huvudtemana i boken
 
Bästsäljare har genomgående ett eller max två teman men helst bara ett (exempelvis domestic life eller rättssystemet), som tar upp 1/3 av böckerna. Det näst största temat ska också få stor plats, ca 20 - 25 procent. bästsäljande böcker har ett starkt huvudtema och ett sekundärt huvudtema som förekommer betydligt mindre, innehåller en hotande konflikt till det första temat. Exempelvis barn och vapen, domestic life och plötsliga olyckor osv. 
 
Ett av huvudteman ska handla om något som många typer av personer är rädda för, av olika kön, olika kulturer, olika åldrar osv.
 
Huvudkaraktären måste ha någon typ av intim/nära stund med annan person som är viktig för dem. Nära vän, kärlek, mamma, pappa el dyl. Närhet får gärna vara ett av de större temana.
 
Bra ämnen är giftermål, död, modern och hotande teknologi, begravningar, vapen, doktorer, jobb, skola, presidenter, tidningar, media, barn, mammor
 
Hundar hellre än katter
 
Regelbundna slag/känslovändningar/beat/ känslomässig berg och dalbana jfr 50 shades & Da Vinci koden
 
Du måste fånga läsaren under de första 40 sidorna, helst de första 10.
 
En öppningsmening ska innehålla alla konflikter i boken med högst 20 ord.
 
Öppningsmening;
- ett aktivt beslut
- två karaktärer inblandade 
- en referens till familjeband
- enkelt språk
- lättläst
- en trovärdig auktoritativ röst
- kort & kärnfull 
 
Språket ska vara enkelt/vardagligt
 
Karaktärerna ska ställa många frågor, mer frågetecken färre utropstecken. 
 
Ofärdiga tankar anges med fördel ”...” så läsaren kan fylla i. Exempelvis skillnaden på ”herregud!” och ”herregud...”
 
Få adjektiv och adverb (alltså ingen onödig ”utfyllnad”)
 
Karaktärer:
- viktiga 
- unika, komplexa, läsaren ska känna dem bättre än sina vänner, bättre än sig själva
- har makt, driv eller motivation. Likaså riktning, kapacitet, övertygelse. Vad de gör med den kraften är vad karaktärsdrivna böcker handlar om. 
- gör saker, är inte passiva. Använd mycket ”behöver” och ”vill”
 
Kommentera inlägget här: