Romandebutbloggen

Här skriver jag om min väg till romandebut. Jag är ännu inte där men kommer inte ge mig förrän målet är uppnått!

Redigeringsmörkret

Kategori: Allmänt, Redigera

Okej, det är solförmörkelse på manusfronten. Känns som att jag kommer sitta med detta jävla ohälsosamt långa manus och redigera hela livet. Och då har jag ändå bara redigerat sen vadå, juni kanske!?
 
Till råga på allt har jag en känsla av att den totala genomgång jag sitter med nu inte är den sista innan jag kan skicka till förlag ens. Börjar känna mig osäker på karaktärernas olika utvecklingslinjer, att de inte är tillräckligt tydliga/intressanta. Skulle vara så skönt om jag orkade ta mig igenom manuset fyra gånger till, en gång ur respektive huvudkaraktärs perspektiv. Blir ju inte hela manuset som måste gås igenom varje gång då utan "bara" de scener där respektive karaktär deltar. Men ändå sjukt många rundor. Varför har jag så jävla många karaktärer!? 
 
Så planen nu är att dra igenom hela manuset under september (jag kommer få ligga i ordentligt här några veckor! Satt rätt länge igår kväll...) och sedan jobba igenom de fyra mest centrala karaktärernas utveckling en och en. Det borde förhoppningsvis gå fort och få mig att känna att " Yey, vilka grymma och spännande karaktärer, sa du att de bara var påhittade!?"
 
Min favorit skrivinspirationsblogg är fortfarande Simonas (även om den inte längre är aktiv), och det här inlägget kan i alla fall få mig att dra lite på smilbanden åt alltihop denna motvalsiga morgon. 
 
http://simonaahrnstedt.se/sv/blog/2010/10/13/mitt-perfekta-manus/
 

KOMMENTARER:

 • www.nastasida.blogspot.se säger:
  2017-09-12 | 09:24:47

  Simona, hon var min favoritbloggare också! Jag tycker det här inlägget var toppen, minns lättnaden första gången jag läste det "manuset behöver inte vara perfekt! Piuh!" Kan tillägga att jag ofta lägger lika mycket tid på redigeringen som på råmanuset, men det beror kanske mest på att jag inte skriver så utförligt i råmanuset. //Annika

  Svar: Intressant, och imponerande, att du redigerar så mycket. Jag hade väl tänkt mig nåt åt det hållet men blir för otålig :/ Sedan tycker jag man blir besatt på ett lite obehagligt sätt när man redigerar som jag inte riktigt tycker passar in i resten av livet...
  Helena Dahlberg

 • Annika säger:
  2017-09-12 | 13:33:32
  Bloggadress: http://www.nastasida.blogspot.se

  Ja, jag håller med, man blir helt besatt under redigeringen, så där så att det känns som om det verkliga livet är det inne i manuset och att allt annat händer på sidan av. Under kortare perioder gillar jag känslan, men det blir verkligen obehagligt när den sitter i länge och inte riktigt går att stänga av. Tror och hoppas att det skulle kännas annorlunda om man hade skrivet som heltidsjobb...?

  Svar: Ja eller så kan jag tänka mig att det blir ännu värre om det är ens jobb. Men då blir det väl under en kortare period i alla fall förhoppningsvis...
  Helena Dahlberg

 • Marie: Mitt skrivliv säger:
  2017-09-13 | 06:27:38
  Bloggadress: http://mittskrivliv.wordpress.com

  Vilket bra inlägg av Simona, tack för länken!

  Redigeringen är både rolig och utmanande. Det jag kämpar med är att låta manuset vara, att vila det så jag får gå igenom det med färska ögon. Nu har jag låtit bli det i en dryg vecka, vilket är lite av ett rekord. Bara knappa fem veckor kvar...
  Under tiden jobbar jag med synopsis på nästa historia, det hjälper mig framåt och att hålla tankarna borta från manuset :)

  Fortsatt lycka till med redigeringen, konsten är ju att faktiskt kunna göra sitt manus bättre. Heja!

  Svar: Ja Simona är fantastisk vad gäller skrivtips och mycket annat också såklart. Väldigt impad av ditt uppehåll, är så otroligt beroendeframkallande att skriva ;)
  Helena Dahlberg

Kommentera inlägget här: