Romandebutbloggen

Här skriver jag om min väg till romandebut. Jag är ännu inte där men kommer inte ge mig förrän målet är uppnått!

Kan en författare ens välja sitt ämne?

Kategori: Allmänt, att skriva

Gräv där du står brukar man ju säga när det gäller att komma igång och skriva, och det uttrycket passade verkligen in på dagens intervju med David Cornwell (John le Carre) i DN. Han hävdar att Ian Flemings bror var underrättelseagent och en äventyrare. James Bond fick läsaren att vilja vara James Bond på samma sätt som Fleming själv ville vara sin bror. Nu kan jag inte verifiera att det stämmer men tanken är rätt rafflande. 
 
Intressant också att Cornwell skrivit under pseudonym. Eftersom han själv jobbade inom underrättelsetjänsten när han blev uttråkad och började skriva, om underrättelseagenter. När det kom fram att det var han bakom pseudonymen fick han sparken.
 
Så begreppet gräv där du står har uppenbarligen funkat väldigt bra i dessa båda fall. Ger ytterligare argument för att fortsätta skriva på mitt första manus som ju är precis där jag står, eller snarare stod för åtta år sedan. Nu har jag gått vidare som tur är... 
 
En fråga som ställdes i artikeln: Kan en författare ens välja sitt ämne? 
 
Sedan att Cornwell nu 86-år gammalt har kommit med en uppföljare till en bok som gavs ut för 25-år sedan, det är ju så jäkla coolt och inspirerande! 

KOMMENTARER:

 • Marie: Mitt skrivliv säger:
  2017-10-30 | 05:53:21

  Oj, intressant om James Bond! Hoppas att det är sant.
  Det engelska "write what you know" gillar jag bättre, eftersom det inte bara handlar om det rent fysiska, sjuksköterska = sjukhusmiljö, utan även i hög grad om känslor. Jag upplevde t.ex. inte att jag kunde skriva om sorg förrän jag hade upplevt den.
  Intressant och tänkvärt inlägg!

  Svar: Aha, hade inte hört den engelska varianten så gillar spontant den svenska bättre men är nog bara för att det är den jag vant mig vid... Tror det blir bäst om man utgår från sig själv även om man skriver fiktion. Hur mycket musik och litteratur har vi inte som behandlar samma universella frågeställningar/känslor men ur olika personliga perspektiv som gör de var och en intressanta!?
  Helena Dahlberg

Kommentera inlägget här: