Romandebutbloggen

Här skriver jag om min väg till romandebut. Jag är ännu inte där men kommer inte ge mig förrän målet är uppnått!

Att läsa är att skriva?

Kategori: Allmänt, Inledning

Nu behöver jag som sagt läsa lite annat efter min superintensiva redigeringsperiod jag varit inne i sedan maj. Puh!
 
Men att läsa är för mig en naturlig del av att skriva, hitta inspiration och nya krafter så det känns som väl investerad tid. Även om det inte går att sätta fingret på något resultat så bidrar det oavsett, det är lite härligt och befriande med skrivprocessen tycker jag. Att den (till övervägande del) inte är mätbar utan tar sig fram på sitt eget sätt. 
 
Så igår eftermiddag slank jag in på pocket shop och till min stora glädje var det kö i kassan och en hel del kunder i butiken. Härligt, är inte bokbranschen på väg upp ändå?! Vill ju gärna tro det... 
 
Hittade dels en Ernestam som jag hade googlat fram i förväg på sökningen köp bok relationsdrama och dels ett spontanköp; familjehemligheter av någon för mig okänd men som enligt baksidestexten är en feelgood-drottning och det lät ju lovande. Ernestams bok skulle jag definitivt aldrig fått för mig att spontanköpa pga omslaget med en underviktig/anorektisk kvinna som ser allmänt ohälsosam/sjuk ut men uppiffad i nåt svart klänningsfordral. Hoppas verkligen att det finns en koppling till det i boken. Blir tokig annars på den typen av bilder. Men eftersom jag redan bestämt mig för att köpa den får jag stå ut med omslaget helt enkelt eller i värsta fall klippa av det. 
 
Inledningarna är ju alltid intressanta att belysa. Till en början kan jag konstatera; inga prologer. Pluspoäng enligt mig. 
 
Inledning 1; En liten svettdroppe rullade längs Steffies ögonbryn, fortsatte nerför kinden och landade med ett plopp på den stora vita pappkartongen som hon bar i famnen. 
 
Inledning 2; Veronica, Idag tyckte jag att jag såg James igen. 
 
Ger ju väldigt olika känsla de båda och sätter an olika toner. Och det är väl kanske bland det viktigaste inledningsvis, att sätta en ton? Få in läsaren på spåret? Det där med ploppet är väl en översättningsgrej, tror inte en svensk författare hade uttryckt det så, eller kanske vad vet jag. Ger hursomhelst en tydlig känsla av att detta är någon sorts feelgood-bok. 
 
Idag jobbar jag hemma så får hålla mig till kvällen med att läsa vidare.
Kommentera inlägget här: