Romandebutbloggen

Här skriver jag om min väg till romandebut. Jag är ännu inte där men kommer inte ge mig förrän målet är uppnått!

Mer prat om....

Kategori: Allmänt, Redigera

...redigering! Det är väl ingen som blir förvånad skulle jag gissa! 
 
Försöker uppbåda ytterligare entusiasm i ämnet och googlade runt lite nu när jag inte redigerar för tillfället. (ja, man borde ju lägga tiden på att faktiskt redigera istället men inte alltid det funkar så i praktiken...) 
 
Hittade ett gammalt inlägg från Läckberg då där hon skriver att hon gick igenom sitt första manus 10 ggr innan hon skickade in till förlag. 
 
http://blogg.mama.nu/lackbergochskold/2016/09/13/skrivtips/
 
10 ggr, det är ju helt sjukt. Har lååååångt kvar innan jag kommit dit. Men har gått igenom många delar från kursen kanske en sju-åtta gånger och drar igenom resten nu under september vad kan det bli, kanske två gånger? Tycker iofs att jag skriver relativt noga och ordentligt från början och tar det hellre färre gånger mer noga än lite halvt och översiktligt en massa gånger. Kan det räcka tro? Var går den där jäkla gränsen? Men ska fortsätta redigera på torsdag när min jobba-hemma-period är över... Så får vi se hur långt jag hinner på en månad :/ 

KOMMENTARER:

 • Marie: Mitt skrivliv säger:
  2017-08-30 | 06:33:22
  Bloggadress: http://mittskrivliv.wordpress.com

  Jag tror Läckberg är något på spåren... uppenbarligen har hon lite koll, haha :) Det är bara för oss att tröska på, hellre en genomgång för mycket än en för lite.

  Svar: Haha, ja tyvärr är det nog så. Puh!
  Helena Dahlberg

 • Annika säger:
  2017-08-30 | 10:31:55
  Bloggadress: http://www.nastasida.blogspot.se

  Senaste gången redigerade jag igenom hela texten fem gånger, och vissa partier ca en miljard gånger inne i de där rundorna. Normalt brukar jag redigera betydligt fler rundor (Läckberg står liksom i skugga med sina tio), men nu var jag mer noggrann hela tiden och det räckte med fem. Jag vet att det är tillräckligt när jag endast flyttar kommatecken, och ändringarna inte tillför något mer. Egentligen blir man nog aldrig färdig? Lycka till!

  Svar: Tack för input, bra tips där också. Att redigera tills man inte hittar nåt mer man vill ändra. Så får det bli! Blir spännande att se hur lång tid det tar att komma dit. Känner mig rätt klar med texten men det är ju lätt att säga när man inte sitter med dokumentet framför sig....
  Helena Dahlberg

 • Sara säger:
  2017-08-30 | 21:10:26
  Bloggadress: http://www.saralinneamolin.wordpress.com

  Hellre för mycket än för lite, så är det nog. Men visst måste det vara skillnad från person till person också, och från manus till manus. Jag skriver också hyfsat noggrant från början (inte bara språkligt sett - jag planerar gärna innehåller rätt noga). Så när man når den där kommateringsredigeringen som Annika pratar om, då är det nog läge att... ja, sätta punkt. :-)

  Svar: Ja låter klokt. Att inte hänga upp sig på antal rundor etc utan se till texten istället.
  Helena Dahlberg

Kommentera inlägget här: